Tot ce trebuie sa stiti despre ie

24 iunie este o sarbatoare la nivel mondial: “Ziua Universala a Iei” ! Comunitatile romanesti din 48 de tari si peste 100 de orase au facut acest eveniment cu adevarat global. Veti purta o ie in acest 24 iunie? Daca faceti asta, asigurati-va ca ne trimiteti fotografiile dvs. aici sau pe Facebook!

Este tipul de camasa cu o forma tipica adunate a gulerului, care a existat din cele mai vechi timpuri. Este, de asemenea, cunoscut sub numele de “camasa carpatica”, similar popoarelor slave (bulgare, sarbe, ucrainene etc.).

Codul decorului din trei parti al acestei camasi pliate este aproape intotdeauna acelasi: in plus fata de broderia din spate, altita (derivata din lagatita sarba), este un singur rand orizontal pe manson, cunoscut sub denumirea de incret, si dungi diagonale pana jos pe piept si umar, sub forma de rauri.

Broderia facuta de mana caracterizeaza intregul costum; este in mod traditional vazuta ca fiind punctul culminant al broderiei si decorarii. Fiecare bluza spune o poveste convingatoare despre regiunea din care provine prin simbolurile si culorile folosite.

Daca vreti astfel de modele exclusiviste de bluze va recomandam sa intrati pe linkul anterior unde veti gasi o gama variata.

Fota este o fusta bogata ornamentata infasurata, realizata dintr-o bucata rectangulara de tesatura de lana, purtata la talie. Alternativ, acesta poate fi facut din doua bucati de material tesut care acopera partea din fata a corpului (ca un sort) si spatele.

Fota are mai multe nume, potrivit regiunii etnografice: pestelcii (in Muntenia), opreg, valnic si zavelca (in Oltenia), catrinta sau cretinta (in Moldova), pastura si Zadie (in Transilvania), pestiman (in Basarabia).

Fota este fabricata din material de lana sau din bumbac amestecat cu lana, tesuta pe patru busteni. Aceasta acopera pe deplin partea de jos (poale), cu exceptia, in unele zone, tivul.

Cele mai vechi piese au fost facute din tesaturi negre sau gri maronii, folosind culorile naturale ale lanii. Cea mai veche decoratie a fost o margine rosie (bete rosii) la marginea inferioara si pe marginea din fata, care intaresc materialul.

Acest tip de fota se gaseste inca in nordul Moldovei, unde pe timpul verii erau purtate piese din canepa sau in de vara. Fotele cu drese verticale (vãstre) sunt, de asemenea, comune in acest domeniu. Dimensiunea decorului devine mai elaborata pe masura ce se misca spre sud.

Dungile se schimba de la decoruri simple tesute la dungi simple si dungi de motive tesute (alesature). In Muntenia, dungile sunt inlocuite cu o decorare compacta tesuta sau o broderie geometrica mare, acoperind intreaga suprafata, cu exceptia suprafetei care se suprapune in fata.

Cea mai bogata decorare se gaseste in zonele Arges si Muscel, unde fota insasi este din cand in cand ar fi facuta din matase, iar decorurile tesute sunt din aur sau argint.

Marama

Printre elementele care nu trebuie sa lipseasca in imbracamintea femeilor se numara “acoperirea capului”. Ele au o mare valoare estetica si sociala pentru femei. Tinerele obisnuiau sa mearga descoperite, dar dupa ritualul nuntii – insa mamele le ofereau marame sau basmale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Connect us

Our social contacts