O alternativa sanatoasa si economica: tubulatura de ventilatie

Dupa ce v-ati construit casa si v-ati montat instalatia, urmatorul pas este sa aveti grija la montarea tubulaturii de ventilatie care se imparte in trei categorii: flexibila, circulara si rectangulara. Cele rectangulare sunt din metal, otel inoxidabil si tabla zincata. De retinut ca sunt rigide. Dupa ce instalatia de ventilatie este montata, aceasta are rolul de a transporta aerul cald si rece, umed sau uscat, precum si aerul cu temperaturi cuprinse intre -25 grade Celsius si +70 grade.

Tubulatura de ventilatie poate fi montata atat in interiorul casei cat si in exteriorul acesteia. Un alt tip de tubulatura este cea Spiro. Este utilizata in scopul transportului aerului in instalatiile de ventilatie sau climatizare a casei. Este un tip de tubulatura metalica, dreapta si rigida si are scopul de a reduce pierderile de presiune, rezultand astfel o economie de energie la ventilator. Indiferent de tipul de tubulatura ales, este important sa retineti ca aceasta joaca un rol foarte important in transportul aerului, la fel ca si schimbatoarele de caldura.

Ventilatia artificiala sau cea naturala?

Ventilator-de-TubulaturaIn fiecare zi este necesar sa schimbam aerul din casa. Fie deschidem larg ferestrele pentru a reimprospata casa, fie alegem un sistem de ventilatie care sa ofere o calitate mai ridicata aerului inchis din casa. Inlaturam astfel mirosurile neplacute din casa, umezeala sau fumul. In baie si bucatarie, lucrurile stau ceva mai complicat.

Atunci cand gatim, se aduna aburi si spatiul din bucatarie se incalzeste foarte tare. Este necesar sa deschidem geamurile pentru a aerisi sau putem alege sa cumparam un sistem pentru ventilatie. In cazul mansardelor, tubulatura trebuie sa fie izolata pentru a preveni condensul care se formeaza de la parter atunci cand se gateste.

In comert se gasesc ventilatoare de tavan si de podea care fac aerul sa circule, avand scopul de a reduce temperatura. Ventilatoarele de tavan pot fi folosite pentru a pastra camerele incalzite pe timpul iernii, avand in vedere ca aerul cald se ridica. Exista locuinte la bloc care nu au geam la baie pentru aerisire, astfel ca un astfel de sistem de ventilatie in tavan isi gaseste imediat utilitatea.

Tubulatura textila versus tubulatura metalica

Printre avantajele utilizarii unei tubulaturi textile in detrimental celei metalice se numara costurile scazute si faptul ca nu necesita izolare. La aceste avantaje se mai adauga si volumul tubulaturii: este de cateva ori mai mic decat tubulatura metalica, de aici rezultand reducerea costurilor de transport si depozitare.

Tubulatura textila de ventilatie se spala foarte usor, la masina de spalat, se demonteaza la fel de usor, nu absoarbe umezeala, filtrand aerul. Tubulaturile textile se fac la comanda clientului. Totodata, in tubulatura textila de ventilatie se introduc debite mari de aer. Acestea pot fi curatate foarte usor si se monteaza mult mai usor decat o tubulatura metalica.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Connect us

Our social contacts