Ce sunt panourile solare nepresurizate

Aceste sisteme utilizeaza tuburi vidate deschise prin intermediul carora circula apa. In momentul in care apa este incalzita, aceasta se ridica spre partea superioara a tubului si se aduna in colector, in timp ce apa rece se duce spre capatul inferior al tubului vidat unde va inlocui apa calda si unde urmeaza sa fie incalzita. Acest fenomen natural poarta denumirea de termosifonare.

Avantajul acestui tip de sistem este reprezentat in primul rand de costul scazut obtinut din lipsa tuburilor de cupru/heat-pipe.

In momentul in care discutam despre panouri solare nepresurizate ieftine, este necesar sa mentionam faptul ca acestea trebuiesc montate pe acoperisul casei, utilizand panta acoperisului cu scopul de a obtine o inclinatie de 45 de grade, ideala pentru ca razele soarelui sa cada perpendicular pe tuburi.

Este necesar de-asemenea sa precizam faptul ca panourile solare nepresurizate trebuiesc montate pe partea sudica, pentru ca in caz contrar razele soarelui nu vor cadea pe toata durata zilei pe panou.

Daca se monteaza panoul solar pe acoperis, acesta trebuie sa sa fie fixat cu ajutorul unor stalpi metalici, in timp ce etansarea trebuie facuta folosind garnituri de cauciuc si de silicon. In ceea ce priveste presiunea minima a coloanei de apa calda, aceasta este data doar de inaltimea la care panoul este montat.

De mentionat este totusi faptul ca presiunea apei calde poate fi totusi marita in cazul in care se monteaza o pompa electrica de ridicare a presiunii, insa acest lucru duce la costuri aditionale, la un mai mare consum de energie electrica si totodata la un pret mai mare de achizitie a panoului solar.

Care sunt cele mai mari avantaje ale utilizarii acestui tip de panouri solare?

In momentul in care discutam despre beneficiile panourilor solare termice nepresurizate, in primul rand mentionam faptul ca acestea au cel mai atractiv pret, deci sunt cele mai ieftine echipamente de captare a energiei solare.

In cazul i ncare folosirea apei calde este realizata doar prin cadere libera, atunci un foarte mare avantaj este acela ca sistemul nu depinde de reteaua electrica. Aici trebuie insa mentionat faptul ca in acest caz este necesar ca sistemul sa fie ridicat la o inaltime mai mare decat cel mai inalt consumator.

Un alt avantaj major al panourilor solare din aceasta categorie este acela ca produc energie gratuita si complet ecologica, asa ca nu veti polua mediul inconjurator in cazul in care veti utiliza astfel de panouri.

De precizat este faptul ca pe timpul verii, un asemenea panou solar nepresurizat va poate oferi tot necesarul de apa calda menajera de care aveti nevoie in gospodarie. Vestea mai putin buna insa este aceea ca pe timpul iernii, panourile solare nepresurizate ofera intre 60 si 80% din necesar.

O alta veste buna este aceea ca un asemenea panou solar este simplu si usor atat de montat cat si de intretinut, asa ca acesta este un alt motiv pentru care puteti alege asemenea panouri solare pentru acasa.

Ce trebuie sa stiu?

In cazul in care doriti achizitionati panouri solare nepresurizate ieftine, in mod evident trebuie sa cunoasteti anumite detalii. In primul rand este necesar sa stiti cate persoane vor folosi apa calda oferita de panou, dar si daca folositi apa in afara uzului gospodaresc in alte scopuri, si trebuie sa estimati cata apa veti folosi zi de zi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Connect us

Our social contacts