Ce nu stiati despre Mexic?

O tara din categoria asa numitelor tari calde, a devenit atractia multor turisti in ultimii ani.

Mexicul cu denumirea oficiala Statele Unite Mexicane este cea mai nordica tara hispanica din America latina se mai numeste si Republica Mexicana, nume mai putin cunoscut.

Se pare ca Mexicul este o tara a contrastelor in ceea ce priveste cultura, geografia si oferta pentru turisti.

Peisajul exotic se imbina cu istoria locurilor si a civilizatiilor vechi si in acelasi timp cu hoteluri si aeroporturi internationale moderne.

Orasele coloniale, vestigiile mayase si aztece, peisajele pitoresti precum si bucataria mexicana sau traditiile tarii, sunt bune motive pentru a vizita aceasta tara.

Probabil sunt putini cei care stiu ca aceasta tara detine un numar de 33 de situri cuprinse in patrimoniul UNESCO.

Cel mai cunoscut oras mexican Chichen Itza a devenit cunoscut nu doar datorita ruinelor atince ci si datorita oraselor coloniale precum San Miguel de Allende sau rezervatiei din El Vizcaino, cea mai mare rezervatie biosefrica a tarii.

In Michoacan se afla rezervatia de fluturi monarch, despre care nu multa lume stie ca incep migratia tocmai din Canada pentru a ajunge aici.

Acestia migreaza in fiecare an din nordul Statelor Unite pana in centrul Mexicului in padurile de pin.

Migratia acestor fluturi reprezinta unul dintre cele mai fascinante mistere ale naturii si inca nu s-a gasit o explicatie despre modul in care reusesc acesti fluturi sa ajunga in 8 saptamani in regiunea Michoaca. Regiunea Michoacan este protejata prin lege si este considerata un sanctuar al naturii.

Tot aici, in padure seculara din Michoacan se gasesc peste 130 de specii de pasari, 56 de specii de mamifere si cateva sute de specii de plante unice.

Se spune ca Mexico City este cel mai vechi oras din America de nord. Acesta este construit pe ruinele orasului aztec Tenochtitlán. Datorita faptului ca asezat pe  intinderea mare a unui lac, orasul se scufunda in fiecare an cu cate 20 cm.

Mexicul este una dintre tarile globului pamantesc care se localizeaza in zona asa zisului inelul de foc.

Acest cerc de foc se refera la cea mai intinsa si mai activa zona vulcanica de pe Terra si concentreaza peste 62% din vulcanii activi intalniti pe planeta.

Mexicul detine cea mai mare flota din lume, de masini destinate taximetriei insumanad aproximtiv un numar de 100000 de masini care circula zilnic.

Numele orasului Yukatan a luat nastere in urma unei neintelegeri. Astfel, la debarcarea spaniolilor aici, acestia au intrebat localnicii cum se numeste locul in care au ajuns sa debarce. Localnicii neintelegand, au raspuns in limba lor nu te inteleg tradus yukatan. De atunci numele a ramas Yukatan.

Se spune ca Mexicul este tara cu cel mai mare grad de obezitate din lume.

Artisitii aici isi pot plati taxele cu lucrarile lor.

Cadourile pe care copiii nostri le primesc de Craciun, in Mexic se  daruiesc in 6 ianuarie cu ocazia sarbatorii venirii celor Trei Magi, sarbatoare specifica statului.

In anul 1551 regele Carlos al V-lea al Spaniei fonda cea mai veche univeristate din America de Nord, Universitatea Nationala din Mexic.

Una dintre cele mai vechi tipografii a fost intalnita in Mexic in anul 1539.

Mexicanii sunt un popor rezultat dintr-un mix al civilizatiilor antice: olmeci, zapoteci, mayasi, azteci, incasi, africani, francezi si spanioli.

Binecunoscuta rasa de caini chiuahua provine din Mexic si poarta denumirea unui stat mexican.

Semnificatia culorilor steagului porneste de la o legenda azteca, un vultur care inghite un sarpe. Pe fond are trei dungi verticale iar culorile semnifica credintele poporului in ceea ce priveste speranta, puritatea si eroismul celor care s-au sacrificat pentru independenta tarii.

Prima civilizatie mexicana a fost datata in jurul anilor 1400-300 i.Hr. Acestia au fost olmecii, care au fondat cele mai multe orase de pe coasta de est a Mexicului. Celebrele sculpturi ale Capetelor Colosale dateaza din aceasta perioada.

Sarpele este prezent in mitologia mexicana, prin zeul sarpe Kukulcan si inca poate fi regasit pe una din laturile piramidei Chichen Itza.

In Mexic se vorbesc pete 68 de limbi oficiale si tara ocupa numarul 11 in topul celor mai populate tari ale lumii.

Mexicul ocupa locul 14 in topul celor mai mari tari ca intindere de pe glob.

Jaguarul este cea mai mare felina felina din America de nord si poate fi intalnit in junglele din sudul Mexicului.

Daca v-am starnit curiozitatea despre o tara minunata, nu ezitati sa va planificati o vizita in urmatorul concediu.

Pentru detalii urmariti ofertele Travel Matters!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Connect us

Our social contacts