Branduri de referinta in lumea fast food-ului

Primul restaurant care si-a extins franciza dincolo de granitele Americii, McDonalds, a devenit rapid o intreprindere de succes fenomenal in ceea ce priveste cresterea financiara, recunoasterea numelui si a brandului si extinderea la nivel mondial. Ray Kroc, cel care a cumparat licenta de franciza de la fratii McDonald este si el pionier in concepte care evidentiaza standardizarea.

El a introdus uniformele identice la toate punctele de vanzare pentru a creste vanzarile si a insistat pe reducerea costurilor din meniu cat mai mult posibil, folosind in cele din urma dimensiunea corporatiei sale pentru a forta si furnizorii sa se conformeze acestui ansamblu de norme.

Si alte companii importante internationale de fast-food cu livrari la domiciliu, inclusiv Burger King, numarul doi din lume, sunt cunoscute pentru promovarea ofertelor de meniu personalizate. Un alt lant international de fast-food, KFC, este cel care vinde produse legate de pui si este compania numarul unu din Republica Populara Chineza.

Corporatiile multinationale isi modifica in mod obisnuit meniurile pentru a satisface gusturile locale, iar cele mai multe puncte de vanzare de peste ocean sunt detinute de francize autohtone. In India, de exemplu, McDonalds foloseste cu precadere pui branza in burgerii serviti, in detrimentul carnii de vita sau de porc, deoarece hinduismul traditional interzice consumul de carne de vita.

In Israel restaurantele McDonald respecta Sabatul evreisc prin mancarea cuser. In Egipt si Maroc, precum si in alte tari precum Arabia Saudita, Malaezia si Singapore, toate elementele din meniul acestor lanturi de restaurante sunt de tip halal.

Un lant de restaurante fast food este, in general, detinut fie de societatea mama sau de o franciza, o firma independenta ce are dreptul de a folosi marca si denumirea comerciala a companiei. In acest din urma caz, se face un contract prin care francizatul de obliga sa plateasca o taxa initiala, in plus fata de un procent din vanzarile lunare.

La deschidere, francizorul supravegheaza operatiunile de zi cu zi ale restaurantului si actioneaza ca un manager de magazin. Odata cu expirarea contractului, societatea mama poate alege sa-l reinnoiasca sau poate vinde franciza altcuiva. In cele mai multe lanturi de fast-food, numarul de locuri deschise sub franciza depaseste numarul restaurantelor detinute de companie.

Toate lanturile mari de fast food se bazeaza pe coerenta si uniformitatea operatiunilor interne si imaginea de brand. Toate locatiile restaurantului au scopul de a transmite un sentiment de incredere pentru clienti. Acest sentiment de siguranta cuplat cu o experienta pozitiva aduce incredere in companie si duce la cresterea loialitatii clientilor care ofera companiei o sursa de afaceri recurente.

Atunci cand nu esti acasa si trebuie sa alegi intre a manca la un restaurant cunoscut si a incerca ceva local cu totul nou, vei alege de celee mai multe ori ceea ce ai incercat deja si pe asta se bazeaza si marile branduri din lumea fast food-ului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Connect us

Our social contacts